The Greenhouse Effect – Short Question Answer ( 2 Mark ) ।‌ Carl Dennis ।‌ Class 12 English Semester 4 Suggestion

The Greenhouse Effect – Short Question Answer ( 2 Mark ) ।‌ Carl Dennis ।‌ Class 12 English Semester 4 Suggestion is displayed here . Hope that it will be very helpful .

The Greenhouse Effect – Short Question Answer

Mark – 2

(*) চিহ্নিত প্রশ্নগুলি খুবই গুরুত্বপূর্ণ।

(১) What does the poet mean by the words “Let them have their little time in the sun” ?  (“সূর্যালোকে ওদের সামান্য সময় থাকতে দাও”-এই শব্দগুলির মাধ্যমে কবি কী বোঝাতে চেয়েছেন ?) (WBCHSE Model Question) ( Text Book Question )

Ans – The expression ‘to have little time in the sun’ means to have a short period of success. In other words it suggests that the success of Korean armada will be short-lived or temporary .

(২) Mention any four events that affect the public as mentioned in the poem, ‘The Greenhouse Effect’. (‘দা গ্রিনহাউস এফেক্ট’ কবিতায় যে ঘটনাগুলি মানুষকে প্রভাবিত করবে সেগুলির মধ্যে যে-কোনো চারটি উল্লেখ করো ।) (WBCHSE Model Question) ( Text Book Question )

Ans The public will have to grow crops in the suburbs and the lawns of their houses. They will have to walk to their works and they would not afford cars. Again they have to exert vountary labours to save the public buildings.

(৩) The Plains States will be abandoned as giant dust bowls.” Why will the Plains States be abandoned ?  (“সমভূমিগুলি বিশাল ধূলিক্ষেত্র রূপে পরিত্যক্ত হবে”- কেন সমভূমির রাজ্যগুলি পরিত্যক্ত হবে ?)

Ans – The Plains States will be abandoned for environmental change. For global warming due to greenhouse effect, the top soil of the plains will turn into dust and will be abandoned as infertile land.

(৪) “Fill up again with people too poor to own cars.” Why will the people be ‘too poor’ ?  (“আবার ভরে উঠবে অত্যন্ত দরিদ্র মানুষজনে, যাদের গাড়ি কেনার সামর্থ্য নেই”- কেন মানুষজন ‘অত্যন্ত গরিব’ হয়ে পড়বে ?)

Ans – The people in the post-environmental change period will be too poor as all the major crop-producing lands will turn arid, affecting the economic condition of the people

(৫) What does the poet say about the future of the Plains States  ? [ সমতলভূমির ভবিষ্যত সম্পর্কে কবি কী বলেন ?] **

Ans. The poet says that the Plains States will turn into giant dust bowls due to climate change. Farming will no longer be possible, and people will be forced to abandon these lands.

(৬) How will public buildings be affected in the  future ? [ ভবিষ্যতে সরকারি ভবনগুলি কীভাবে প্রভাবতি হবে ?] ****

Ans – Public buildings will not have enough government funding for maintenance. People will have to volunteer their time to clean and repair them to prevent them from falling apart.

(৭) What kind of trees will replace elms and oaks ? Why will these trees be preferred ? [ এলম ও ওকের পরিবর্তে কী ধরনের গাছ লাগানো হবে ? এই গাছগুলো কেন বেশি গুরুত্বপূর্ণ হবে ?] **

Ans – Practical nut trees will replace elms and oaks.

They will be preferred because they provide food, which will become more important than beauty in the future.

(৮) Why will people have to grow vegetables in their front lawns ? How does this show a change in society ? [ মানুষ কেন তাদের বাড়ির সামনের লনে সবজি চাষ করবে ? এটি সমাজে কী পরিবর্তন দেখায় ?] *

Ans – People will have to grow vegetables because food will become scarce.

This shows that survival will have to become a priority, and people will focus more on necessities rather than on decorative gardens.

(৯) What does the poet mean by “The grain belts begin to slide closer to the poles” ? [“The grain belts begin to slide closer to the poles”- কবির এই কথার মানে কী ?]

Ans –  It means that fertile lands will shift toward colder Polar regions due to rising temperature. This will make farming difficult in traditional agricultural areas, affecting food production.

(১০) How does the poet compare the fall of great nations ? What does this suggest about the future ? [কবি কীভাবে শক্তিশালী দেশগুলির পতনের তুলনা করেছেন ? এটি ভবিষ্যৎ সম্পর্কে কী ইঙ্গিত দেয় ?]

Ans –  The poet compares the fall of the modern powerful nations with Rome, which once flourished but later crumbled.

This suggests that today’s powerful nations will also eventually lose their dominance.

(১১) What does the poet suggest about transportation in the future ? Why will people stop using cars ? [ভবিষ্যতের পরিবহণের বিষয়ে কবি কী ইঙ্গিত দেন ? মানুষ কেন গাড়ি ব্যবহার করা বন্ধ করবে ?] ***

Ans – The poet suggests that people will use trolleybuses or walk instead of driving cars in future.

They will stop using cars because economic decline will make fuel and vehicle maintenance too expensive.

(১২) Why will people have to donate time to maintain public buildings? What will happen if they don’t? [মানুষকে কেন সরকারি ভবনের রক্ষণাবেক্ষণে সময় দিতে হবে? যদি না দেয়, তাহলে কী হবে ?]

Ans – People will have to volunteer to maintain public buildings because the government won’t have funds. If they don’t, public buildings will fall down due to negligence, like ancient ruins of Rome.

(১৩) What does the poet mean by “Let them have their little time in the sun” ? [কবি “Let them have their little time in the sun” কথার দ্বারা কী বোঝাতে চেয়েছেন ?]

Ans – The poet means that no country stays powerful forever. Just like past empires, today’s dominant nations will also eventually lose their influence.

(১৪) What does the poet say about the role of Greenland and Antarctica in the future ? [ ভবিষ্যতে গ্রীনল্যান্ড এবং অ্যান্টার্কটিকার ভূমিকা সম্পর্কে কবি কী বলেন ?] ***

Ans – The poet suggests that as ice melts, Greenland and Antarctica will become more habitable and powerful, gaining importance in global affairs.

(১৫) How will cities be affected due to climate change ? [জলবায়ু পরিবর্তনের কারণে শহরগুলি কীভাবে প্রভাবিত হবে ?] ****

Ans – Cities will become overcrowded as people of the suburbs with move there due to the conversion of their lands to farmlands. Streets will have nut trees instead of decorative trees, and lawns of houses will turn into vegetable gardens.

(১৬) How will the warming trend affect food production ? [ উয়তা বাড়ার ফলে খাদ্য উৎপাদনে কী প্রভাব পড়বে ?] ****

Ans – Rising temperature will make it harder to grow food in traditional farmlands which will become infertile. Cultivation will be done in suburban areas. People will have to depend on small-scale farming in their own yards.

(১৭) What does the poet mean by “We’ll be glad to watch from the beach” ? What does this suggest about society ?  [ “We’ll be glad to watch from the beach” কথার অর্থ কী ? এটি সমাজ সম্পর্কে কী বোঝায় ?]

Ans –  It means people will accept losing power and only observe as stronger nations take control.

This suggests a passive society that does not try to regain influence.

(১৮) What is the significance of the phrase “Cheaper than ours” ? What does it say about trade ? [ “Cheaper than ours” কথাটির তাৎপর্য কী? এটি বাণিজ্য সম্পর্কে কী বলে?]

Ans – The phrase means that other nations will produce cheaper goods than the USA.

This shows that global power will shift to economies with stronger trade networks.

(১৯) Why will Plains States be abandoned ? (কেন সমভূমির প্রদেশগুলি পরিত্যক্ত হবে ?) *****

Ans – As a result of the global warming the Plain States will turn arid. It will be like dust bowls or deserts. As cultivation will not be possible in such lands, it will be abandoned.

(২০) What change will be observed in the streets and lawns of the city ? (শহরের রাস্তাগুলি এবং বাড়ির উঠোনগুলিতে কী পরিবর্তন লক্ষ করা যাবে ?) ******

Ans – The streets of the cities will be lined with useful nut trees in place of decorative elms and oaks. The lawns of the houses will be filled with vegetables in place of flowers.

(২১) Why will the suburbs be turned into farms ? ( কেন শহরতলিগুলি খামারবাড়িতে পরিণত হবে ?) *****

Ans – The suburbs will be turned into farms as the tillable lands will be hard to find as a result of the global warming.

(২২) What is meant by ‘grain belts’ ? How will the Greenhouse Effect affect the grain belts ?  (‘শস্যবলয়’ বলতে কী বোঝানো হয়েছে ? গ্রিনহাউস এফেক্ট কীভাবে শস্যবলয়ের ওপর প্রভাব বিস্তার করবে ?) *****

Ans – The expression ‘grain belts’ means the area or region which produces the grain or crops. As a result of the greenhouse effect, the grain belts will shift closer to the poles.

(২৩)  How will the people go to work in future days after being affected with Greenhouse effect ?  ( গ্রিনহাউস এফেক্টের দ্বারা ক্ষতিগ্রস্ত হওয়ার পরে মানুষ ভবিষ্যতে কীভাবে যাতায়াত করবে?) *****

Ans – After the environmental degradation, the people according to the poet, will go to their workplace either on foot or in crowded trollies.

(২৪)  What does the expression ‘good tillable lands’ mean ? Why should such lands be dear in future ? (‘ভালো কর্ষণযোগ্য জমি’ বলতে কী বোঝায় ? কেন ভবিষ্যতে এই ধরনের জমি চড়াদামের হয়ে যাবে ?)

Ans – The expression ‘good tillable lands’ means the lands in which cultivation can be done. These lands will be rare to find as most of the lands will turn into dust bowls for greenhouse effect.

(২৫) What does ‘dust bowl’ suggest? What will turn plains states into ‘dust bowl’ ?  (‘ডাস্ট বৌল’ অভিব্যক্তিটি কীসের ইঙ্গিত বহন করে ? সমভূমির প্রদেশগুলিকে কী ধূলিপাত্রে পরিণত করবে ?) *****

Ans – The expression ‘dust bowl’ suggests that most of the top soils will turn into dust particles for global warming. The heating of the atmosphere for greenhouse gases will turn plains states into dust bowls.

(২৬) What do you mean by ‘Great Powers’ ? How will Green-land and Antarctica join the great powers ? *****

Ans –  ‘Great Powers’ means countries with enough economic, political and military power to exert influence on others. Greenland and Antarctica will join great powers as for global warming the grain belt will slide into those regions.

(২৭)  Which trees will disappear due to Greenhouse effect and what will replace them ?  ( গ্রিনহাউস এফেক্টের ফলে কোন্ গাছগুলি অদৃশ্য হয়ে যাবে এবং সেগুলির বিকল্প কী হবে ?) ****

Ans – The trees that will disappear due to greenhouse effect are elm and oak trees and these trees will be replaced by utility trees like those of nuts.

(২৮) When will the public buildings meet with same fate as Roman temples ?  (কখন গণ বা সরকারি ভবনগুলির ওপর রোমের মন্দিরগুলির সমান দুর্ভাগ্য নেমে আসবে  ? ) *

Ans – The public buildings will face the same fate as ancient Roman temple if the common people fail to take active part in their upkeep and maintenance.

(২৯) How does the poet show the decay of older civilisations in the poem ‘The Greenhouse Effect’ ?  (‘দা গ্রিনহাউস এফেক্ট’ কবিতায় কবি কেমন করে প্রাচীন সভ্যতাগুলির ক্ষয়ের ছবি প্রদর্শন করেছেন ?) ***

AnsThe poet has shown the decay of older civilisation like Rome. The old temples of Rome has now been the grazing ground for sheep.

(৩০) What is Greenhouse Effect ? How will it affect the future of agriculture ? (গ্রিনহাউস এফেক্ট কী ? কীভাবে এটি ভবিষ্যতের কৃষিকার্যকে ক্ষতিগ্রস্ত করবে ?) ***

Ans  Greenhouse effect is the condition in which some gases like carbon dioxide, methane trap heat of the sun and increase temperature. As a result of it, agricultural fields will turn into dust bowl and grain belts will shift to polar region.

(৩১) What visual imagery does the poet present in the poem to express the poverty of the people in future ? ( ভবিষ্যতে মানুষের দারিদ্র্য উপস্থাপিত করতে কবি কী চিত্রকল্প ব্যবহার করেছেন ?) ***

Ans – The poet has drawn the visual imagery of people going to their workplace on foot or in crowded trollies. They will be too poor to afford cars.

(৩২) How will the common people in future have to take active role in maintaining the public buildings ? ( সরকারি ভবনগুলি রক্ষণাবেক্ষণ করতে কীভাবে সাধারণ মানুষকে ভবিষ্যতে সক্রিয় ভূমিকা পালন করতে হবে  ?)

Ans – The government will fail to maintain public buildings for depletion of tax base. People have to give voluntary labour after their day’s work to keep them clean and to mend the fissures.

(৩৩) Why are the nut trees called practical in the poem ‘The Greenhouse Effect ? (কেন ‘দা গ্রিনহাউস এফেক্ট’ কবিতায় বাদাম গাছগুলিকে বাস্তবসম্মত বলা হয়েছে ?) ***

Ans – The nut trees are called practical as they produce edible nuts for people to eat and not decorative like oaks and elm trees.

(৩৪) What does the line ‘Don’t want sheep to graze in our squares’ suggest ?  ( ‘যদি না চাই যে নগর-চত্বরগুলিতে ভেড়া চরুক’- এই লাইনটির দ্বারা কীসের ইঙ্গিত দেওয়া হয়েছে ?) ***

Ans – This line suggests that if we fail to maintain our public buildings, they will soon get destroyed like the temples of Rome, which has now turned into the grazing ground of sheep.

(৩৫)  Why should people take active part in maintaining the public buildings in near future ?  (কেন অদূর ভবিষ্যতে সরকারি ভবনগুলিকে রক্ষা করতে মানুষকে সক্রিয় ভূমিকা পালন করতে হবে ?) ***

Ans – In near future the government will not be able to afford the maintenance cost of public buildings. People have to take active part in saving those buildings from destruction.

(৩৬) Where will Greenland and Antarctica join and why  ? ( গ্রিনল্যান্ড এবং অ্যান্টার্কটিকা কোথায় সংযুক্ত হবে এবং কেন ?)

Ans – According to the poet, Greenland and Antarctica will join the rank of great powers as for environmental degradation the grain belts, the source of economic prosperity will shift to those regions.

(৩৭) What do you mean by ‘forum’ ? Why did the sheep graze in the forum for a thousand years ?  (‘ফোরাম’ বলতে তুমি কী বোঝ ? কেন হাজার বছর ধরে ফোরামগুলিতে ভেড়া চরে বেড়িয়েছিল ?)

Ans – Forum was the centre of people’s activities in ancient Rome. As Roman civilisation had been destroyed, the forum was abandoned and became the pasture for sheep for a long period of time.

(৩৮)  What is meant by ‘Carthages’ in the poem “The Green-house Effect’ ?  (‘দা গ্রিনহাউস এফেক্ট’ কবিতায় কার্থেজেস বলতে কোন জিনিসকে বোঝানো হয়েছে ?) *****

Ans – In the poem, Carthages mean the states and countries that have gained trading and commercial excellence like that of the ancient Carthage of Africa.

(৩৯)  How will the country of the poet lose its high place  ? ( কবির দেশ কেমন করে তার উচ্চ স্থান হারিয়ে ফেলবে ?) **

Ans – The country of the poet will lose its high place as there will be a shift in economic power as a result of climate change and those countries will offer goods in cheaper price.

(৪০)  What did the poet predict about ‘Korean armadas’ in the poem ‘The Greenhouse Effect’ ?  (‘দা গ্রিনহাউস এফেক্ট’ কবিতায় কবি ‘কোরিয়ান আর্মাডা’ সম্বন্ধে কী ভবিষ্যদ্বাণী করেছেন ?) ***

Ans – According to the poet, the Korean ships will patrol all over the world in their trading mission but their success will be temporary and short-lived.

(৪১) What two broad visual imageries are presented in the poem ‘The Greenhouse Effect’ ? ( কোন দুটি মুখ্য চিত্রকল্প ‘দা গ্রিনহাউস এফেক্ট’ কবিতায় উপস্থাপিত করা হয়েছে ?)

Ans – The two broad visual imageries that have been presented in the poem include the picture of a changed city, crowded with poor people and the sea with lighted ships passing by and people dancing on the beach.

(৪২) How will the common people watch the passing of the Korean armada from the beach ?  (সাধারণ মানুষ কেমন করে সমুদ্রের তট থেকে কোরিয়ার নৌবাহিনীর যাত্রা লক্ষ করবে  ?) ***

Ans – The common people will watch the lights from the Korean armada to sail by the sea while they will be dancing on the beach to the sound of the beach band.

(৪৩) What will happen to the tax system? How will this affect people ( কর ব্যবস্থার কী হবে? এর ফলে মানুষের উপর কী প্রভাব পড়বে ? )

Ans – The government will collect less tax, leading to reduced services.

People will have to take care of public spaces themselves.

(৪৪) Why does the poet mention Carthage? What does this reference symbolize ? (  কবি কেন কার্থেজের-এর উল্লেখ করেছেন ? এই ইঙ্গিতটি কী বোঝায় ? )

Ans – The poet mentions Carthage to mean that great powers of today, like America will lose power to new powers of the future as Carthage once a great civilization fell to Rome.

This symbolizes that powerful nations can be replaced by stronger ones over time.

(৪৫)  Why does the poet mention ‘Federal Building’ in the poem ? What does it imply ? [ কবি কবিতায় ‘Federal Building’-এর উল্লেখ কেন করেছেন ? এটি কী বোঝায়  ?]

Ans – He mentions it to show how even important government structures will suffer from negligence. It implies that no nation remains powerful forever.

(৪৬) What does the poet mean by ‘Stronger Carthages’ ? [‘Stronger Carthages’  কথার দ্বারা কবি কী বোঝাতে চেয়েছেনয়?]

Ans – The poet uses Carthage as a metaphor for new world powers. It means that stronger nations will replace today’s leaders, just as Rome replaced Carthage.

আরও পড়ুন

Riders to the sea long questions and answers

The Greenhouse Effect – Long Question Answer

হারুন সালেমের মাসি গল্পের প্রশ্ন উত্তর

প্রার্থনা কবিতার প্রশ্ন উত্তর

তিমির হননের গান কবিতার প্রশ্ন উত্তর

কেন এল না কবিতার প্রশ্ন উত্তর

নানা রঙের দিন নাটকের বড় প্রশ্ন উত্তর

ডাকঘর প্রশ্ন উত্তর

বাঙালির চিত্রকলার ইতিহাস – সংক্ষিপ্ত রূপরেখা প্রশ্ন উত্তর

বাঙালির চলচ্চিত্রের ইতিহাস – সংক্ষিপ্ত রূপরেখা প্রশ্ন উত্তর

YouTube – Samim Sir

Leave a Comment