The Cat Question Answer 2027 (Madhyamik) – Class 10 English – Andrew Barton Paterson – WBBSE is Explained here from the Unit – 1, Unit – 2 and Unit – 3 . These Questions with answrs are really very very important for the upcoming Unit Test, Test and Madhyamik Final Exam .
The Cat Question Answer
The Cat – MCQ Question Answer
1. The author of the story, ‘The Cat’ is –
(A) Andrew Barton Paterson
(B) Rober Lynd
(C) Charles Lamb
(D) Francis Bacon
Ans – (A) Andrew Barton Paterson
2. Most people think that the cat is –
(A) an intelligent animal
(B) a fierce animal
(C) an unintelligent animal
(D) a witty animal
Ans – (C) an unintelligent animal
3. A cat has a great liking for –
(A) own comforts
(B) comforts of his friends
(C) comforts of his keepers
(D) none of the above
Ans – (A) own comforts
4 .Generally a cat likes to relish –
(A) bread and butter
(B) milk and butter
(C) milk and bread
(D) mice and milk
Ans – (D) mice and milk
5 A cat has more character than –
(A) most human beings
(B) most of the horses
(C) most of the dogs
(D) most of the tigers
Ans – (A) most human beings
6. A cat feels in life a lot of –
(A) dissatisfaction
(B) satisfaction
(C) despair
(D) loneliness
Ans – (B) satisfaction
7. Throughout the day, the cat roams about –
(A) the house
(B) park
(C) open field
(D) the inn
Ans – (A) the house
8. A cat has many qualities. He or she is –
(A) an athlete, an acrobat and a casual fighter
(B) an inactive athlete, an acrobat and a grim fighter
(C) an athlete, an acrobat and a grim fighter
(D) none of the above
Ans – (C) an athlete, an acrobat and a grim fighter
9. A cat takes the situations of life as –
(A) hard
(B) complex
(C) unavoidable
(D) easy
Ans – (D) easy
10. A cat likes to be vexed with the attentions of the –
(A) members of the house
(B) visitors of the house
(C) neighbours of the house
(D) other cats
Ans – (A) members of the house
11. A cat sometimes passes his time away by watching –
(A) a bird’s nest
(B) a cow’s shed
(C) a mouse-hole
(D) a rabbit’s hole
Ans – (C) a mouse-hole
12. A cat looks at the mouse-hole for an hour or two in order to keep himself away from –
(A) anxiety
(B) boredom
(C) tiredness
(D) disturbance
Ans – (B) boredom
13. The real character of a cat is revealed in the –
(A) afternoon
(B) morning
(C) night
(D) evening
Ans – (D) evening
14. The cat makes his appearance when the family sits down to have –
(A) lunch
(B) dinner
(C) tea
(D) breakfast
Ans – (C) tea
15. When the family sits down to take tea in the evening, the cat appears to have his share of –
(A) food
(B) love
(C) attention
(D) care
Ans – (A) food
16. The cat purrs –
(A) happily
(B) angrily
(C) noisily
(D) bitterly
Ans – (C) noisily
17. The cat rubs himself against the family member’s –
(A) hands
(B) legs
(C) heads
(D) cheeks
Ans – (B) legs
18. At the tea-table the cat rubs himself against the legs of the –
(A) visitors
(B) table
(C) other cats
(D) family members
Ans – (D) family members
19. At the table the cat is particularly gentle to –
(A) the guest
(B) the members of the family
(C) neighbours of the house
(D) his kinsmen
Ans – (A) the guest
20. The cat expects from the guest the best of –
(A) attention
(B) care
(C) food
(D) love
Ans – (C) food
21. The family members look upon the cat as –
(A) unintelligent but sweet
(B) sweet and naughty
(C) dull but naughty
(D) sweet and intelligent
Ans – (D) sweet and intelligent
22. When the family members hear that their pet cat has stuck his claws into the guest’s leg, they become –
(A) angry
(B) sad
(C) delighted
(D) worried
Ans – (C) delighted
23. Being scratched by the cat, the guest wants to –
(A) kill it with a knife
(B) kick it out of the window
(C) beat it with a stick
(D) drive it away from the house
Ans – (B) kick it out of the window
24. Though the guest has tears of rage and pain in his eyes, he pretends to be very much –
(A) amused
(B) nervous
(C) happy
(D) upset
Ans – (A) amused
25. From the hands of the guest the cat gets a bit of –
(A) meat
(B) fruit
(C) biscuit
(D) fish
Ans – (D) fish
26. “The cat gingerly receives it”—Here ‘it’ refers to –
(A) a bit of meat
(B) a bit of fruit
(C) a bit of fish
(D) a bit of biscuit
Ans – (C) a bit of fish
27. The thing from which the cat stays at a safe distance is –
(A) the guest’s offering of food
(B) the guest’s boot
(C) the guest’s company
(D) the guest’s purse
Ans – (B) the guest’s boot
The Cat Question Answer
28. The cat purrs when he goes to a safe distance to relish his –
(A) food
(B) leisure
(C) sleep
(D) sport
Ans – (A) food
29. “Another time, my friend, you won’t be so slow to understand.”—Here ‘my friend’ refers to –
(A) one of the relatives of the cat
(B) one of the friends of the cat
(C) the guest
(D) one of the family members
Ans – (C) the guest
30. Having finished tea the family gathers round –
(A) the fire
(B) the library
(C) the study room
(D) the theatre
Ans – (A) the fire
31. True life for the cat begins –
(A) at noon
(B) at night
(C) in the morning
(D) in the evening
Ans – (D) in the evening
32. The cat saunters down his own –
(A) shipyard
(B) front yard
(C) backyard
(D) courtyard
Ans – (C) backyard
33. The cat jumps to the top of the –
(A) building
(B) plateau
(C) guest house
(D) fence
Ans – (D) fence
34. The cat trots across and skips to the roof of an empty –
(A) floor
(B) shed
(C) room
(D) corridor
Ans – (B) shed
35. The movement of the cat is –
(A) lithe
(B) halting
(C) limping
(D) stumbling
Ans – (A) lithe
36. The cat walks in a slow relaxed manner like a –
(A) lion
(B) tiger
(C) panther
(D) cow
Ans – (C) panther
37. The cat has so many enemies. His enemies are –
(A) dogs and small boys with stones
(B) tigers and the young men with guns
(C) panthers and young boys with sticks
(D) lions and the young ladies
Ans – (A) dogs and small boys with stones
38. The cat rakes his claws once or twice through the soft bark of the –
(A) old floor
(B) new floor
(C) old roof
(D) new roof
Ans – (C) old roof
39. The cat stretches himself a few times to see if every muscle is in –
(A) full working order
(B) almost working order
(C) out of working order
(D) somewhat working order
Ans – (A) full working order
40. The cat drooping his head nearly to his paws sends across a call to his –
(A) kindred
(B) rivals
(C) quest
(D) keepers
Ans – (A) kindred
41. An hour ago the cats were mewing for –
(A) fish and meat
(B) milk and butter
(C) fish and milk
(D) bread and butter
Ans – (C) fish and milk
42. The cats are now –
(A) grim sports persons
(B) grim fighters
(C) grim singers
(D) grim dancers
Ans – (B) grim fighters
43. The word ‘grim’ here means –
(A) casual
(B) careless
(C) inattentive
(D) serious
Ans – (D) serious
44. The cat gets much more out of his life than –
(A) human beings
(B) the tigers
(C) the lions
(D) the monkeys
Ans – (A) human beings
45. The cats have a liking for –
(A) the music
(B) the sports
(C) the dance
(D) walking
Ans – (B) the sports
46. As the cats grow older, they go in for sport to the –
(A) suburban courtyards
(B) suburban front yards
(C) suburban backyards
(D) suburban shipyards
Ans – (C) suburban backyards
47. Generally the cat doesn’t like to leave his –
(A) master
(B) country
(C) mistress
(D) caretaker
Ans – (B) country
48. Exiled in a new land, the cat would have to learn new –
(A) geography
(B) manners
(C) culture
(D) history
Ans – (A) geography
49. When a family leaves an old place, the cat –
(A) goes away with the family members
(B) goes away with his friends to new place
(C) remains still attached to the old place
(D) searches a new place for himself
Ans – (C) remains still attached to the old place
50. The cat, if allowed, will stay at the old house and attach himself to –
(A) the new friends
(B) the new relatives
(C) the new guests
(D) the new tenants
Ans – (D) the new tenants
The Cat – SAQ Question Answer
1. How does the cat pass his whole day ?
Ans.: All day long the cat roams about the house, faces different situations calmly, enjoys the attentions of the people in the house and sometimes watches a mouse-hole for an hour or two.
2. Why does the cat sometimes watch a mouse-hole for an hour or two ? [ Or ], How does a cat keep his boredom of life away ?
Ans.: The cat sometimes stares at a mouse-hole for an hour or two to keep himself away from the monotony of life.
3. To whom is the cat particularly civil and why ?
Ans.: The cat is particularly civil to a guest at the dining table. He is civil to him because he expects some portion of the best foodstuff from him.
4. How does the guest behave with the cat before giving him a bit of fish ?
Ans.: Before giving the cat a bit of fish, the guest bends down and strokes him fondly saying ‘poor pussy! poor pussy!’ Thus, he shows his affection for him.
5. Which behaviour of the guest the cat doesn’t like ?
Ans.: At the dining table the guest at first does not give the cat something to eat. Instead, he only pats him saying ‘poor pussy! poor pussy!’ The cat does not like this kind of showy expression of love.
6. How do you know that the cat is angry with the guest ?
Ans.: At first, the guest doesn’t give the cat anything to eat but only strokes him. The cat is not impressed by this outward expression of love. He puts up his claws and scratches him to show his anger for him.
7. “…he affects to be very much amused.” — Why does he affect to be very much amused ?
Ans.: Being scratched by the cat the guest informs the family all about the attack. But nobody in the family pays heed to his plight. So the guest pretends to be very much amused to maintain the civility.
8. Why does the cat go to a safe distance ?
Ans.: The cat goes to a safe distance from the guest’s boot to relish his food. Indeed, he doesn’t want anyone to disturb him at the time of his enjoying the food.
9. “The guest dares not what he would like to do.”—What would the guest like to do ?
Ans.: Being scratched by the cat, the guest would like to kick him out of the window.
10. Where does the cat go to relish his food ?
Ans.: From the guest’s boot, the cat goes away to a safe distance to relish his food.
11. From which thing does the cat stay at a safe distance ?
Ans.: The thing from which the cat stays at a safe distance is the guest’s boot.
The Cat Question Answer
12. What does the cat expect from the guest ?
Ans.: The cat earnestly expects that the guest will give him some portion of the best foodstuff from his plate.
13. Why does the cat scratch the guest ?
Ans.: As the guest unnecessarily delays in giving the cat his share of food, the cat becomes angry and scratches him.
14. When does the family gather round the fire ?
Ans.: The family gathers round the fire in the evening after having tea.
15. When does the true life begin for a cat ?
Ans.: The true life for a cat begins in the evening.
16. Where does the cat saunter down ?
Ans.: The cat saunters down his own backyard.
17. How does the cat look like as he walks in a relaxed manner ?
Ans.: As the cat walks in a relaxed manner, he looks like a panther.
18. Why does the cat walk cautiously ?
Ans.: The cat walks cautiously because he has many enemies like dogs and small boys with stones.
19. How does the cat move to remain safe ?
Ans.: The cat looks eagerly from side to side and moves silently to remain safe.
20. Where does the cat arch his back ?
Ans.: The cat arches his back on the top of the empty shed.
21. Why does the cat stretch himself a few times ?
Ans.: The cat stretches himself a few times to see if every muscle of his body is in full working order.
22. Where do the cats go for sport ?
Ans.: The cats go to the suburban backyards for sport.
23. Why do the cats go to the suburban backyards as they get older ?
Ans.: As the cats get older, they go in for sport to the suburban backyards. They are the hunting grounds for the suburban cats where they launch gallant adventures.
24. Which are the hunting grounds to the cats ?
Ans.: The suburban backyards are the hunting grounds to the cats.
25. Which blame is always put on the cats ?
Ans.: A blame is always put on the cats that they are more fond of their home than of the people in it.
26. What doesn’t a cat want to learn ?
Ans.: A cat doesn’t want to learn the geography of a new place.
27. How does the cat spend his life with the new tenants ?
Ans.: The cat enjoys his life in his own way. If the new tenants take the responsibility of boarding him.
The Cat Question Answer
The Cat – True and False with Supporting Statement
1. Most people think that the cat is a brilliant animal . [ False ]
Supporting statement: “Most people think that the cat is an unintelligent animal.”
2. The cat has really more character than most human beings. [ True ]
Supporting statement: “But a cat has really more character than most human beings.”
3. The cat gets a lot of satisfaction out of life. [ True ]
Supporting statement: “a cat… gets a great deal more satisfaction out of life.”
4. The cat has no fighting skills. [ False ]
Supporting statement: “He or she is… a grim fighter.”
5. All day long the cat sits idle in the house. [ False ]
Supporting statement: “All day long the cat loafs about the house.”
6. The cat likes the attentions of the people in the house. [ True ]
Supporting statement: “To pass the time away he sometimes watches a mouse-hole for an hour or two.”
7. The part of the guest’s body that the cat rakes is the leg. [ True ]
Supporting statement: “He puts his claw and quietly but firmly rakes the guest in the leg.”
8. The guest likes to kick the cat out of the window. [ True ]
Supporting statement: “he would like to do — kick the cat out of the window.”
9. The guest pretends to be very much delighted. [ True ]
Supporting statement: “he affects to be very much amused.”
10. The cat stays at a safe distance from the guest’s boot. [ True ]
Supporting statement: “he retires to a safe distance from the guest’s boot.”
11. When the family gathers round the fire, the cat also stays with it. [ False ]
Supporting statement: “When the family gathers round the fire, the cat usually goes out of the room.”
12. The movement of the cat becomes lithe and pythonlike. [ False ]
Supporting statement: “His movement becomes lithe and pantherlike.”
13. The cat eagerly looks from side to side and moves silently. [ True ]
Supporting statement: “He looks keenly from side to side and moves noiselessly.”
14. The cat has many enemies like dogs and small boys with stones. [ True ]
Supporting statement: “for he has so many enemies … dogs and small boys with stones.”
15. The cat rakes his claws through the hard surface of the new roof. [ False ]
Supporting statement: “the cat rakes his claws once or twice through the soft bark of the old roof.”
16. The cat droops his head to his paws and calls his relatives. [ True ]
Supporting statement: “Then, drooping his head nearly to his paws, he sends across a call to his kindred.”
17. As the cats grow older, they begin to give up sport. [ False ]
Supporting statement: “As they get older they go in for sport to the suburban backyards.”
18. The cat wants to leave his country. [ False ]
Supporting statement: “the cat does not like to leave his country.”
আরও পড়ুন –
Our Runaway Kite Questions and Answes
My Own True Family Questions and Answes
The Passing Away of Bapu Question Answer
নদীর বিদ্রোহ গল্পের প্রশ্ন উত্তর
YouTube –Samim Sir